Vers van de pers | Naaktfoto’s, de genderdatakloof en Duffy

Vers van de pers | Naaktfoto’s, de genderdatakloof en Duffy

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek-, seksueel- en cybergeweld? Met een focus op gender en  jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Namens Act4Respect bundelen we het interessantste nieuws op dit gebied, van reportages tot filmtips.

Geweld op scholen

Hoe moeten scholen omgaan met jongerengeweld? Cijfers ontbreken, maar door sociale media komen incidenten sneller naar buiten. Ook geven scholen steeds vaker aan dat leerlingen onder invloed staan van criminaliteit, zegt de directeur van Stichting School en Veiligheid.

Politie

Vogelvrije vrouwen?

Veel vrouwen die zich in het publieke debat mensen, zoals politici en journalisten, zijn het mikpunt van seksisme, online intimidatie en bedreigingen. “Vrouwen in de politiek kiezen om die reden zelfs voor een minder zichtbare plaats,” legt Kathalijne Buitenweg, vicefractievoorzitter van Groen Links, uit.

Vrouw achter laptop

Slachtoffers van seksueel geweld ontmoedigt

“Zolang slachtoffers van seksueel geweld onderworpen worden aan media-aanvallen en slopende rechtszaken waarbij hun verklaring in twijfel wordt getrokken en hun trauma’s worden herbeleefd, ontmoedigen we ze om hun verhaal te doen”, stelt Tessel ten Zweege, die zelf slachtoffer werd van geweld.

Vrouw gefrustreerd

Van verkrachtingscultuur naar een cultuur van instemming

Deze strip maakt pijnlijk duidelijk hoe meisjes leren dat mannen zich niet kunnen beheersen en dat het normaal is dat meisjes worden lastigvallen. “We moeten weg van deze verkrachtingscultuur, op naar een cultuur van instemming.”

Fuck rape culture

Jongeren maken snel geld met Snapchat

Verschillende Snapchat-accounts bieden pikante foto’s en video’s aan van jonge meisjes, in ruil voor een paar tientjes. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat een groot deel van die accounts nep zijn, er wordt gehandeld in naaktfoto’s en dat het materiaal als chantagemiddel wordt gebruikt.

Snapchat

Genderdatakloof

Het merendeel van alle verzamelde data wereldwijd op het gebied van geneeskunde, economie en stadsplanning is verzameld met het mannelijke lichaam en de mannelijke levensstijl als uitgangspunt. Dit heeft ernstige gevolgen voor vrouwen. Schrijver Caroline Criado Perez noemt het de ‘genderdatakloof’.

Caroline Criado Perez

Caroline Criado Perez

Seksueel welzijn fundamenteel recht?

Uit Australisch onderzoek naar het seksleven en de gewoontes van jonge vrouwen blijkt dat de helft van de ondervraagden ontevreden zijn met hun seksleven. Grootste oorzaak: een laag zelfbeeld door het vrouwelijke ideaalbeeld in de media.

Cover

Anorexiacoaches

Jongeren met eetstoornissen worden online benaderd door ‘anorexiacoaches’. Ze helpen hen met afvallen, maar uiteindelijk zijn ze uit op blootfoto’s of seks. Hulpverleners moeten hierom ook het online-leven van hun cliënten in de gaten houden, zegt hoogleraar Eetstoornissen Eric van Furth.

Anorexia

Franse vrouwen slachtoffer van islamofobie

In Frankrijk worden moslims steeds vaker het slachtoffer van islamofobie. Uit cijfers van het Franse Collectief tegen Islamofobie (CCIF) blijkt dat 70 procent hiervan vrouw is.

Islamitische vrouwen

Speelfilm ‘The Assistant’

Met The Assistant verschijnt de eerste speelfilm over de gevallen filmproducer Harvey Weinstein op het witte doek. Vernieuwend is dat regisseur Kitty Green niet focust op het monster, maar op wat vrouwen doormaken in giftige sociale structuren als de Weinstein Company.

Weinstein

Zangeres Duffy

Duffy, bekend van internationale hits zoals ´Mercy´, verdween in 2011 volledig van het podium. Op Instagram legt ze voor het eerst haar radiostilte uit: ze is gedrogeerd, dagenlang vastgehouden en verkracht.

Duffy

Delen:

Reacties