Vers van de pers | Drill rap, femicide en queer films

Pers

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek-, seksueel- en cybergeweld? Met een focus op gender en  jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Namens Act4Respect bundelen we het interessantste nieuws op dit gebied, van reportages tot filmtips.

Gender en klimaatverandering

‘’Bewijs toont aan dat waar de milieudruk toeneemt, gendergerelateerd geweld toeneemt’’, zegt hoofdonderzoeker Owren van een IUCN-studie. Dit betekent dat de klimaatverandering meer geweld tegen meisjes en vrouwen tot gevolg heeft.

‘Meisjes in de gevarenzone’

Amsterdamse jonge meiden raken steeds vaker slachtoffer van uitbuiting, seksueel geweld en sociaal isolement. Soms staan de meisjes op sociale media ‘te koop’; seks in ruil voor bescherming van hun identiteit, geld of drugs.

Focus op de plegers i.p.v. het slachtoffer

Socioloog Mischa Dekker denkt dat de nieuwe maatregelen van Halsema tegen intimidatie en seksueel geweld het probleem niet gaan oplossen. Focussen op mannen en jongens in de aanpak is de sleutel tot succes, zegt Dekker.

Lokagenten bij straatintimidatie

Schrijfster van ‘Machtige topvrouwen’ Jessica de Jong gelooft, in tegenstelling tot Femke Halsema, dat het wel degelijk mogelijk is om in te grijpen bij straatintimidatie. “Door de inzet van lokagenten kun je plegers op heterdaad betrappen”.

Dodelijke steekpartijen & drill rap

Drill rap – gekenmerkt door gewelddadige teksten en het tonen van wapens in clips  – speelt zich voornamelijk online af, maar drill heeft ook invloed op de offline wereld van jongeren. Zorgt het voor toenemend jongerengeweld?

Nieuwe Zwitserse wet

Wie in Zwitserland aanzet tot haat om iemands seksuele voorkeur of identiteit, of om die reden discrimineert, kan vanaf nu maximaal drie jaar celstraf krijgen. De Zwitserse bevolking koos in een referendum massaal (63 procent) voor: ‘bescherming tegen haat’.

Femicide in Latijns-Amerika

In Latijns-Amerikaanse landen is ‘femicide’, zoals vrouwenmoord door demonstranten wordt genoemd, een groot probleem. Op Valentijnsdag werd daarom in Mexico geprotesteerd tegen geweld tegen vrouwen.

Rechtszaak na verkrachting?

Verdachten van verkrachting worden bijna nooit vervolgd of tot hoge straffen veroordeeld, blijkt uit cijfers van politie, justitie en rechtbanken over zedenmisdrijven in de afgelopen drie jaar. “Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld kent verhalen van slachtoffers die zich vaak niet gehoord voelen door de politie”.

Alle talenten

Eindelijk: “Het kabinet voelt de noodzaak om het aandeel vrouwen en culturele diversiteit in de top van organisaties te vergroten. In dit land hebben we alle talenten nodig.”

Vijf ‘echte’ queer films

Lees hier meer over vijf speelfilms die wél ruimte geven aan lhbti+-vertegenwoordig in cast en crew en een geloofwaardig queer verhaal vertellen.

Delen:

Reacties