Onbekend maakt onherkend: trauma en lvb

nieuws Onbekend maakt onherkend: trauma en lvb

Mensen die al twee jaar of langer in de GGZ zitten, hebben vaak een ongediagnosticeerde licht verstandelijke beperking (lvb) en trauma. Dit blijkt uit recent onderzoek. Naar de combinatie van een lvb en een traumatische ervaring is nog weinig onderzoek gedaan, waardoor het niet snel wordt herkend. Dit is een groot probleem omdat mensen met een lvb vaker traumatische gebeurtenissen zoals huiselijk en/of seksueel geweld meemaken: wel 86,8% van de patiënten met een lvb in deze studie heeft een trauma meegemaakt. Het geweld is ook sterk gerelateerd aan gender: 61% van de vrouwen met een lvb hebben seksueel geweld meegemaakt tegenover 23% van de mannelijke patiënten, blijkt uit datzelfde onderzoek,.

Verkeerde of gemiste diagnose

Het onderzoek was gericht op ‘Severely Mentally Ill (SMI) patients’. Dit zijn patiënten die gediagnosticeerd zijn met minstens één psychiatrische aandoening zoals bijvoorbeeld een klinische depressie, een persoonlijkheidsstoornis of een bipolaire stoornis; die sociale problemen ervaren; en die al twee jaar of langer onder behandeling zijn. Na screening bleek bij 40% van de SMI-patiënten een kans te bestaan op PTSS, terwijl deze diagnose bij slechts 8% was gesteld. Verder vertoonden wel 43,5% van de SMI-patiënten kenmerken van een lvb terwijl dat niet eerder gediagnosticeerd was. En, zo bevestigde het onderzoek ook, juist mensen met een lvb ervaren trauma. Trauma wordt dus te vaak gemist, of verkeerd gediagnosticeerd. Het kan ook voorkomen dat de patiënt de gediagnosticeerde aandoening heeft, maar daarnaast kampt met on(h)erkend trauma en/of een lvb, waardoor de behandeling alsnog onvolledig is en niet goed aansluit bij de patiënt.

Op Act4Respect is eerder geschreven over seksuele grensoverschrijding bij jongeren met een psychische stoornis en/of ernstige gedragsproblemen: ruim een kwart van de meisjes had grensoverschrijding meegemaakt, tegenover 3% van de jongens. Vrouwen en meisjes zijn in het algemeen het meest vaak slachtoffer van seksueel geweld, maar voornamelijk meisjes en vrouwen met een lvb zijn kwetsbaar.  Naast specifieke preventieve maatregelen voor mensen met een lvb zijn dus ook gespecialiseerde hulpverleningsinterventies nodig. U kunt interventies, speciaal gericht op vrouwen (en mannen) met een lvb, vinden bij Interventies seksueel geweld.

Delen:

Reacties

  • Op 8 juni 2019 02:34, zei: Els Veenis

    Kennen jullie ook het onderzoek van Regioplan in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens? Naar de veiligheid van meisjes en vrouwen met een beperking? We laatst een expertmeeting gehouden, rapport daarover wordt nog openbaar gemaakt.
    Een keer bijpraten? Over wat er aan te doen is?

    Op 11 juni 2019 15:13, zei: Clarissa van der Meer

    Beste Els,

    Dank voor uw interessante toevoeging, we nemen hierover persoonlijk contact met u op via mail!

    Groeten, Clarissa
    Stagiaire Act4Respect

Gerelateerde artikelen