Gezocht: professionals om module over partnergeweld te testen

oproep Happy2gether

Hoe kunnen we geweld in beginnende relaties voorkomen en gezonde en veilige relaties bevorderen onder jongeren? De module Happy2gether, een initiatief van Act4Respect, is ontwikkeld als antwoord hierop.

Voor Happy2gether klaar is om gelanceerd te worden, gaat deze eerst geëvalueerd worden in zogeheten proeftuinen: geselecteerde organisaties in jeugdzorg, jongerenwerk en onderwijs die de module gaan testen in sekse-specifieke of in gemengde groepen. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de module te verbeteren voordat deze algemeen beschikbaar wordt gesteld. Na de onderzoeksperiode wordt het pakket breed gelanceerd.

Wat hebben we nodig?

Act4Respect is op zoek naar organisaties die kunnen helpen met het testen van deze module. Er is beperkt plek. Na de aanmelding wordt een selectie gemaakt door Act4Respect, zodat we een goede afspiegeling van organisaties en groepen kunnen waarborgen. Van de geselecteerde organisaties verwachten wij het volgende:

  • De trainers volgen de voorbereidende e-learning (1-2 uur)
  • De trainers voeren in het najaar 2020 de module uit met een groep van ongeveer 6-10 jongeren tussen de 14 en 21 jaar met een vmbo/mbo-opleidingsniveau. (2 uur). Een onderzoeker van Act4Respect observeert de lessen
  • Trainers zijn beschikbaar voor een interview een week na uitvoering tweede les
  • 2 deelnemers (jongeren) doen mee aan een interview na afloopt van de tweede les (30-60 minuten)
  • Mogelijk is ook toestemming van ouders nodig waar we de trainers/organisaties bij nodig hebben.

Waarom Happy2gether?

Happy2gether is gericht op het voorkomen van zowel slachtofferschap als plegerschap.  In twee bijeenkomsten van anderhalf uur leren jongeren over leuke (veilige) relaties en niet-leuke (onveilige) relaties. Ze leren hoe je een relatie leuk kunt houden. Door op een positieve manier te communiceren in een relatie, ook in lastige situaties.

De module is te gebruiken als aanvulling op bestaande preventieprogramma’s ter bevordering van seksuele weerbaarheid en preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag van jongeren. Happy2gether kan ook op zichzelf worden ingezet. Happy2gether wordt bij voorkeur uitgevoerd door twee trainers.

Geïnteresseerd?

Voor aan de proeftuinen deelnemende organisaties is een vergoeding beschikbaar. Voor meer informatie over het onderzoek en deelname kunt u terecht bij: Willemijn Krebbekx (Atria) W.Krebbekx@atria.nl. Voor meer vragen over de inhoud van Happy2gether: Marianne Jonker, m.jonker@rutgers.nl

Lees verder:

12 adviezen voor het aanpakken van partnergeweld

Delen:

Reacties

  • Op 16 juli 2020 07:18, zei: tony blockx

    Vind het een mooi en leerrijk initiatief om dingen te verbeteren. Het zoeken naar verbinding met andere organisaties. Toch mogen we niet alleen stilstaan en onderzoek doen naar het verbeteren of onderzoeken alleen. Waar liggen de drempels, missing links en blinde vlekken in de organisatie zelf. Wat houd mensen en jongeren tegen om de eerste stap te zetten naar hulp. Wat is voor jongeren huiselijk geweld? Hoe ver mag en kan je gaan als dader, slachtoffer om het als huiselijk geweld te herkennen en te melden. Houd het jongeren soms tegen om hun ouders, familieleden te beschermen om geweld te melden. Hoever worden organisaties en de hupverlening geremd in hun begrenzing hulp te bieden? Toch vele vraagtekens die bij me opkomen?
    Een mooie en leerijke kans ervaringsdeskundige mee in te schakelen in het project. Ben ervaringsdeskundige in armoede, en slachtoffer geweest van zwaar huiselijk geweld. Je kan me steeds terugvinden via google. Heb zelf een boek hierover geschreven, toch deze is nog steeds niet uitgebracht.
    Vriendelijke groeten
    Blockx Tony

  • Op 9 januari 2021 19:53, zei: Cleo Westermann

    Wat een goed initiatief en zinnig onderzoek! Ik zou het graag willen voorleggen aan de organisatie waar ik werk Veilig Thuis Flevoland.

Gerelateerde artikelen